Viggo Lundberg
kvalvika.jpg

blog

Med taktält i Västsverige

DSC04012.jpg

Med taktält i Västsverige

 

G R Ä N N A

Det går inte att passera idyllen Gränna utan att stanna, särskilt inte med en treåring i bilen. Här ligger polkagris-bodarna på rad med skyltfönster dignande av klubbor, stänger och strutar. Alla bodar har sitt eget kokeri och du är välkommen att se på när sockret och pepparmyntsoljan kokas, hur degen skruvas och klipps till karameller. Efter mycket velande köper vi en varsin nybakad klubba.

För den som är sugen på mer nostalgi rekommenderas @fiketigranna några meter längre fram på gatan. Fin 50-talsinredning, rediga smörgåsar och fikabröd med barndomsfeeling – som radiokaka och dammsugare. Missa inte uteserveringen på innergården med utsikt över Vättern.

Natten till idag sov vi på ställplatsen intill hamnen där båtarna går över till Visingsö. Sommartid är det tätt mellan turerna och ön är väl värd ett besök för bad och fika.  

DSC03168.jpg
DSC03201.jpg
gränna.jpg
DSC03195.jpg

T A K T Ä L T E T

Tältet har vi hämtat hos @outdoordays.se, ett familjeföretag i Jönköping och Sveriges enda uthyrare av just taktält. Det här är första gången vi semestrar sovandes ovanpå bilen och vi häpnar över hur smidigt det är. Monteringen på takräcket tog några få minuter och det tar inte längre stund att slå upp det på kvällen. Inuti finns en stor bekväm madrass. Det är bara att ta med sig sin kudde upp och rulla ut sovsäckarna.  

Vi tillbringar natten på stranden i Baskarp strax utanför Habo, ett fynd vi egentligen inte borde dela med oss av. Här bor vi bara några meter från vattnet och kan titta på soluppgången till morgonkaffet. Stranden är 350 meter lång, långgrund och barnvänlig med fin ljus sand. Här finns en sommarkiosk och både toaletter och dusch i den lilla båthamnens servicebyggnad.

På vägen dit eller därifrån stannar du och äter lunch på restaurang @lustfyllt i Munkaskog. När till och med knäckebrödet känns kärleksfullt tillagat vet man att man är på ett bra ställe. Efter maten rekommenderas en promenad i den stora trädgården eller stigen som går ner till vattnet. Se upp för några bålgetingbon i de ihåliga träden precis vid strandkanten.

DSC03704-2.jpg
DSC03374.jpg
Frukost i skuggan från taktältet.

Frukost i skuggan från taktältet.

Restaurang Lustfyllt
Restaurang Lustfyllt
Restaurang Lustfyllt
DSC03969.jpg

 

F R I C A M P I N G

Frihetskänslan i att kunna stanna bilen nästan var som helst är svår att slå. När vi har avfärdat ett antal campingplatser glider vi in på en grusväg vid en liten sjö och hittar vår egen vik. Återigen slås vi av hur praktiskt det går att resa på det här sättet. I bakluckan har vi plastbackar från Ikea med maten, kläderna, leksakerna. Vi sover utan kottar i ryggen och dukar bekvämt upp middag runt ett fällbord. Den här eftermiddagen plockar vi bär, kokar spagetti och kvällsbadar i skymningen.

Det finns nästan 100 000 sjöar i Sverige, du kan välja vilken du vill!

DSC04242-Redigera.jpg
rooftent.jpg
boat
breakfast
breakfast

 

V A R B E R G

Varberg har en fantastisk strandpromenad som slingrar sig fram till mäktiga Varbergs fästning. Här finns klippbad, långa sandstränder och pool-bad, det är bara att välja efter tycke. Skarpe nord är nakenbadet för damer, på Gode hopp välkomnas herrar. Båda har bastu.

Om du letar dig in i gångarna i Kärleksparken, precis intill promenadstråket, hittar du det mysiga utefiket @juiceoyoga. Här kan man slappa i hängmattan med en färskpressad grönsaks-smoothie medan barnen målar. Vi dricker lyxkaffe, dottern får vaniljglass och jordgubbar. På morgnarna håller de yoga i skuggan av träden.

DSC04532.jpg
kärleksparken
kärleksparken
kärleksparken

 

H O T E L L    H A V A N N A

hotell havanna

Ett hotell som blandar Varbergs kurortstradition med det varma och sinnliga som är Havanna och Kuba. Vi gör en avstickare från biltaket och checkar in. Nästan alla rum har balkong mot havet och nu befinner vi oss plötsligt i en annan tid. I källaren finns Hemingwaybadet med tempererade pooler och spa-avdelning. På taket kan man ta en drink på solterassen. Självklart finns här också en äkta cigarrsalong!

Det är lång väntan i restaurangen, vi inser att vi borde ha förstått att man behöver boka bord. Vår dotter serveras pannkakor i foajén av den omtänksamma personalen. Vi är lite trötta och varma efter både bubbelbad och värmebölja men piggnar till när middagen serveras. Det kanske är de ljumma kvällsvindarna på uteserveringen, kanske de kulörta lyktorna, musiken eller skratten från baren som serverar 120 olika sorters rom. Lite förälskade blir vi hur som helst.

hotell havanna
hotell havanna
hotell havanna
hotell havanna

  

T I R A H O L M S   F I S K

Vi har åkt genom skog, åkrar och ängar när vi kommer fram. En glass från gårdsbutiken och ett snabbt dopp i viken innan vi hälsar på ålarna som huserar i bassänger i ett av uthusen. Vi hinner med en promenad längs häststigar innan middagen.

Mitt i den småländska skogen hittar du @tiraholm fiskrestaurang, idylliskt belägen på en liten udde i sjön Bolmen. Det är ett sådant där ställe som du inte visste att du letade efter förrän du hittar det. Här serveras nyfångad fisk från sjön, förädlad och tillagad efter egna recept, rustikt och i rejäla portioner. Efterrätterna är ett måste!

Restaurangen har åtta ställplatser precis vid sjön för den som vill övernatta med husbil. I en nyöppnad hotellbyggnad finns rum för den som hellre sover i en riktig säng. Själva slår vi upp tältet under eken på krönet ovanför sjön. Det går att öppna hela tälttaket. När mörkret har lagt sig och natten är stjärnklar ligger vi under bar himmel. Bättre än så blir det nog inte.

glamping
Här serveras lokalt fångad gös, gädda, regnbåge, ål och lake.

Här serveras lokalt fångad gös, gädda, regnbåge, ål och lake.

Bourbon Vanillaglass, havtornssås, grädde och mörk choklad!

Bourbon Vanillaglass, havtornssås, grädde och mörk choklad!

S O M M A R D R Ö M M A R

Man behöver inte åka långt för att uppleva magi. Den här veckan har vi njutit av solen i Västsverige. Det var en improviserad semester som inte krävde några förberedelser, men lät oss fånga de sista sommardagarna.

Här är vår resrutt.

 

  

lyktor

SEMESTRA MED BARN I TAKTÄLT?

Att taktälta med barn fungerar hur fint som helst. För ett barn är det ett äventyr i sig att ställa iordning familjens egen sovplats, laga mat utomhus och vakna vid badbryggan. Att resa ett taktält går dessutom betydligt snabbare än att arrangera en vanlig tältplats. Kraven på möjliga tältplatser är låga – ni kan faktiskt stanna för natten nästan var som helst.

 ☼ Tänk på att mindre barn behöver hjälp med stegen och inte kan lämnas själva i tältet. Vi köpte en karbinhake. När vi hade nattat barnet ”låste” vi dragkedjan om vi själva befann oss på utsidan. Det lugnade oroliga föräldrahjärtan.

☼ Vår dotter var mycket förtjust över att sova ovanpå bilen och tältet var för henne den mysigaste kojan. Maxa myset! Ta med en ljusslinga, den vi använde drevs av solceller. Packa lyktor, filtar och riktiga böcker. Glöm inte högtalare till mobilen så har ni både morgonradio, middagsmusik och ledmotivet till Frost.

☼ Att åka bil längre sträckor är sällan barns favoritsysselsättning. Gör många stopp och förbered med bilpyssel, gosedjur och ljudböcker. Ett tips är att slå in russinpaket och pixi-böcker i små paket som barnet kan öppna längs vägen.